1.4.3 Contrast (minimum) (A)

Tekst heeft een contrastverhouding van ten minste 4,5:1. In het kennisartikel “Gebruik voldoende contrast” lees je hoe je de contrastverhouding zelf kunt meten.

 

Waarom is een goed contrast zo belangrijk?

Een hoog contrast van tekst ten opzichte van de achtergrond zorgt ervoor dat kleurenblinden en slechtzienden de tekst gemakkelijker kunnen lezen. Veel mensen lezen de tekst op je website ook op een smartphone met een klein (of minder kwalitatief) scherm en/of in slechte lichtomstandigheden.

Er zijn enkele uitzonderingen op dit succescriterium:

  • Grote tekst mag een contrastverhouding van ten minste 3:1 hebben. WCAG gebruikt de term ‘grote tekst’ voor normale tekst die minstens 18pt is of vette tekst die minstens 14pt groot it. Het ene ‘vette’ lettertype is natuurlijk het andere niet, waardoor dit succescriterium met enig pragmatisme toegepast kan worden.
  • De contrast-eis geldt niet voor tekst die deel uitmaakt van een inactief component van de gebruikersinterface, zoals een knop die (tijdelijk) niet beschikbaar is, en dus grijs wordt weergegeven.
  • De contrast-eis geldt eveneens niet voor tekst die louter decoratief gebruikt wordt en die voor niemand zichtbaar hoeft te zijn om de website te kunnen gebruiken of begrijpen. Deze situatie komt heel zelden voor. Een voorbeeld is het gebruik van ASCII-art.
  • Logo’s: die onderdeel is van een logo of merknaam heeft geen contrast-eis.

Dit succescriterium geldt ook voor afbeeldingen van tekst

De minimum-verhouding van 4,5:1 geldt ook voor afbeeldingen van tekst. Een afbeelding van tekst is meestal gemaakt met een beeldbewerkingsprogramma en heeft een bestandsnaam die eindigt op .png, .svg of .jpg. Ze worden ingevoegd met een <img> tag of met behulp van een techniek waarbij de originele tekst vervangen wordt door een achtergrondafbeelding die gedefinieerd is in een stijlblad. Deze techniek noemt men ook wel ‘image replacement’.