2.1.1 Toetsenbord (A)

De hele website moet bedienbaar zijn met het toetsenbord.

Verder schrijft dit WCAG-criterium voor dat gebruikers er zo lang over mogen doen als nodig om een (volgende)toets in te drukken. Dat betekent bijvoorbeeld dat onderdelen niet automatisch mogen verdwijnen of veranderen als een gebruiker er heel lang over doet om op een toets te drukken.

De enige uitzondering op dit succescriterium geldt voor toepassingen waarbij het met de muis afgelegde pad een specifieke functie heeft, zoals bijvoorbeeld in een spel of wanneer een handtekening geplaatst moet worden met een vinger of de muiscursor.

 

Voor wie is dit succescriterium belangrijk?

  • Blinden en ernstig slechtzienden kunnen het muispijltje niet (goed) zien en gebruiken daarom enkel het toetsenbord. Ze navigeren met de tab-toets en ‘klikken’ door op Enter of op de spatiebalk te drukken.
  • Sommige mensen met een motorische beperking kunnen de muis niet gebruiken of vinden dat heel moeilijk. In plaats daarvan gebruiken ze een (aangepast) toetsenbord of een schakelaar die ze kunnen bedienen met een speciaal ontworpen aanwijsstok of puffer.
 

Muis-interfaces kunnen ook heel toegankelijk zijn

Dit succescriterium ontmoedigt het ontwikkelen van muis-interfaces uiteraard niet. De meeste gebruikers vinden het juist heel om de muis (of een touch interface) te gebruiken. Het enige wat dit succescriterium beoogt, is dat een website ook bruikbaar is zonder muis of aanraking.