Decoratieve beelden geven geen informatie. Ze worden gebruikt voor de sfeer of de opmaak van een webpagina. Door deze beelden met de juiste technieken te plaatsen, kan de assistentietechnologie ze negeren. De website wordt dan automatisch toegankelijker voor bezoekers met een handicap. Zij kunnen de informatie raadplegen zonder gestoord te worden.

Hoe pas je dit toe?

De beste manier om decoratieve afbeeldingen op een website te plaatsen is door het te doen met een style sheet (CSS). De decoratieve afbeeldingen worden dan gescheiden van de inhoud van de website en worden niet gelezen door de tekst-naar-spraaksoftware. Ook bezoekers die deze beelden niet willen zien, kunnen ze gemakkelijk verbergen. Bijvoorbeeld bezoekers met een aandachtsstoornis of die de tekst willen vergroten.

Afbeelding van hoe je een decoratieve afbeelding aanduidt

Als het niet mogelijk is om een afbeelding als decoratief aan te geven via CSS, moet je de alt-tekst leeg laten. Op deze manier kan de tekst-naar-spraaksoftware ze negeren.

Voorbeeld: alt-tekst leeg laten

Door de alt-tekst leeg te laten, geef je aan dat de afbeelding decoratief is. Het alt-attribuut moet aanwezig zijn, maar mag geen waarde hebben. Het zou er als volgt uit moeten zien:

<img src=”afbeelding.jpg” alt=””>

Voor redacteurs

Wanneer een redacteur een decoratief beeld wil plaatsen, zal hij dit over het algemeen niet kunnen aangeven via CSS. De op één na beste oplossing is dan om de afbeelding via het contentmanagementsysteem (CMS) te plaatsen en de alt-tekst leeg te laten.

Voor ontwikkelaars

De ontwikkelaar schrijft en beheert de CSS van een website. Hij is verantwoordelijk voor de plaatsing van decoratieve beelden die verband houden met het structurele ontwerp van de site, zoals achtergronden en visuele identiteitselementen.