Captcha’s zijn puzzels die een bezoeker moet oplossen om te bewijzen dat hij of zij een mens is en geen kwaadaardig computerprogramma. Ze worden vaak gebruikt om te voorkomen dat er spam gestuurd wordt via een online-formulier.
Overweeg om helemaal geen captcha’s te gebruiken. Vaak zijn ze eigenlijk helemaal niet nodig, maar dat merk je pas wanneer je ze weghaalt.
Zorg ervoor dat je captcha toegankelijk is of voorzien is van een alternatieve variant, zoals een audio-versie.
Hoe pas je dit toe?
Om dit toe te passen heb je 2 opties:
1. Tekstuele captcha: direct toegankelijk
Gebruik een captcha die op tekst is gebaseerd. Zo kun je aan een formulier een extra veld toevoegen waarin de bezoeker een eenvoudige vraag moet beantwoorden om aan te tonen dat hij of zij een mens is. Alleen als je de vraag goed beantwoordt kan het formulier ingezonden worden. Bij dit soort captcha’s hoef je geen alternatief te geven, want de vraag kan door iedereen gelezen worden (eventueel met hulptechnologie) en is dus toegankelijk.
2. Captcha gericht op één zintuig: doel beschrijven en alternatief toevoegen
Gebruik je een captcha die op één bepaald zintuig is gericht, dan moet je op 2 dingen letten.
- Zorg dat de captcha voorzien is van een tekst-alternatief waarin het doel van de captcha staat beschreven en uitgelegd wordt hoe de alternatieve versie kan worden gevonden.
- Voorzie in een extra captcha die een ander zintuig aanspreekt. Heb je al een captcha waarbij de bezoeker een plaatje van een tekst moet ontcijferen (visueel) dan kun je die aanvullen met een captcha waarbij naar een audio-fragment geluisterd moet worden (auditief).
Algemene tips
Om captcha zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken kun je daarnaast de volgende tips opvolgen. Ze zijn niet verplicht, maar ze zijn wel aangeraden:
- Gebruik meer dan 2 soorten captcha’s.
- Biedt de mogelijkheid om contact op te nemen met een medewerker die kan helpen om de captcha te omzeilen.
- Gebruik geen captcha als bezoekers ingelogd zijn.
Voorbeelden
Een alternatief in de vorm van een eenvoudige vraag
Om te controleren of een formulier wordt ingezonden door een bezoeker en niet door een spamprogramma kun je een eenvoudige verplichte vraag toevoegen aan het formulier.
<label for=”antispamvraag”>Hoeveel is 1 + 3? (verplicht)</label>
<input type=”tekst” id=”antispamvraag” />
Om problemen bij bezoekers zoveel mogelijk te voorkomen kun je zowel het getal 4 als de uitgeschreven versie “vier” toestaan. Als je JavaScript gebruikt voor de validatie van het formulier kun je bij een verkeerd antwoord eventueel een suggestie geven als “vul hier ‘4’ in”.
Meer complexe captcha’s
Er zijn verschillende captcha-systemen ontwikkeld die je kunt gebruiken op je website. Bij een aantal zijn alternatieven voor verschillende zintuigen ingebouwd. Niet alle captcha’s zijn echter even toegankelijk. Het W3C heeft een overzicht van verschillende captcha-oplossingen (Engels)gemaakt en per oplossing de voor- en nadelen op het gebied van toegankelijkheid beschreven.
Hoe draagt dit bij aan een betere website?
Captcha’s waar je voor moeten kunnen zien, vormen een groot obstakel vormen voor mensen met die blind of slechtziend zijn. Een blinde of slechtziende bezoeker kan een formulier dan niet versturen. Met een toegankelijk alternatief voor captcha’s zorg je dus dat iedereen je website kan gebruiken.
Voor ontwikkelaars
Captcha’s worden meestal door de bouwer van een content management systeem (CMS) aan formulieren toegevoegd.