Zorg ervoor dat je een korte tekst geeft die gelijkwaardig is aan de afbeeldingen. Dit kan in sommige gevallen langer zijn (bijvoorbeeld het beschrijven van een grafiek of diagram). Voeg een langere beschrijving toe naast de alt-tekst.

Een gedetailleerde beschrijving geeft mensen met een visuele beperking toegang tot informatie die essentieel is om deze elementen te begrijpen.

Dit verhoogt ook de zichtbaarheid van jouw site in de zoekmachines.

Hoe pas je dit toe?

Beschrijf in de alt-tekst kort het onderwerp van de afbeelding. Geef dan een langere beschrijving buiten de alt-tekst. Je hebt verschillende mogelijkheden om de gedetailleerde beschrijving en de link eraan toe te voegen.

Op dezelfde pagina in de buurt van de afbeelding

De langere beschrijving verschijnt in de body van de tekst of bijvoorbeeld in een apart vakje op dezelfde pagina. Geef in de alt-tekst aan waar de gedetailleerde beschrijving te vinden is.

Op een andere locatie waarnaar je verwijst met een link

Deze optie is vergelijkbaar met de vorige, met het verschil dat je met behulp van een link naar de gedetailleerde beschrijving verwijst.

Hou er rekening mee dat de link direct vóór of na de afbeelding moet worden geplaatst. Gebruik hiervoor een tekst met een link of een pictogram.

Met een HTML- of ARIA-techniek

Naast de eerder genoemde opties kun je ook met HTML- (het longdesc-attribuut) en ARIA-technieken (het aria-describedby-attribuut) een lange beschrijving toevoegen. Vraag je leverancier of deze technieken in het content management systeem (CMS) zijn ingebouwd en hoe je ze kunt gebruiken.

Voorbeelden

Beschrijving op dezelfde pagina in de buurt van de afbeelding

Op een webpagina is een staafdiagram toegevoegd dat aangeeft welke drie pagina's deze maand het meest zijn bezocht. De alt-tekst van het diagram luidt: ‘Drie meest bezochte pagina’s in december 2015. Details zijn te vinden in de tekst na het diagram.’

In de paragraaf onder het diagram staat:

“De bezoekerscijfers van december laten zien dat de pagina over Tax-on-Web met 1,2 miljoen bezoekers de meest bezochte pagina is. De pagina MyMinfin staat op de tweede plaats met 1,1 miljoen bezoekers, de pagina over de elektronische aangifte op 3 met 980 000 bezoekers.”

Beschrijving op een andere locatie waarnaar je verwijst met een link

Direct onder het diagram uit het vorige voorbeeld is een icoontje te zien dat staat voor ‘lange beschrijving’. Het icoontje is een link naar een ander webpagina waar de lange beschrijving te vinden is. Het kan ook een link zijn naar een locatie op dezelfde pagina, waar de langere beschrijving staat.

 

Hoe draagt dit bij aan een betere website?

Mensen met een visuele beperking kunnen de afbeelding niet zien. Zij missen dus belangrijke informatie, zeker als het bijvoorbeeld om een belangrijke diagram gaat. Door een lange beschrijving van de afbeelding te geven is de informatie uit de afbeelding voor hen toch beschikbaar. Het opgeven van een tekstuele beschrijving van de afbeelding is ook gunstig voor de vindbaarheid van je website in zoekmachines.

Voor redacteurs

In sommige CMS’en is het mogelijk om (een verwijzing naar) een langere beschrijving op te geven. Vaak zal een redacteur dit echter zelf moeten doen, door de langere beschrijving op te nemen op de pagina zelf of op een andere pagina en hier op de juiste manier naar te verwijzen.

Voor ontwikkelaars

De developer moet ervoor zorgen dat de redacteur de mogelijkheid heeft om een langere beschrijving te geven.