Met bewegende beelden en knipperende onderdelen kun je de aandacht trekken of een complex onderwerp begrijpelijk maken. Daarnaast kun je automatisch de inhoud van een deel van een pagina of een hele pagina wijzigen, bijvoorbeeld om informatie bij te werken. Zorg voor een toegankelijke aanpak voor al deze vormen van beweging en verandering.
Pauzeren of uitzetten
De bewegende elementen op een website worden niet door alle bezoekers gewaardeerd. Sommige bezoekers kunnen afgeleid zijn, in de war raken of kunnen de website niet meer correct bekijken. Het moet daarom altijd mogelijk zijn om animaties en veranderingen te pauzeren of te stoppen.
Flitsen
Een element van een website dat snel knippert kan een aanval veroorzaken bij bezoekers met bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld bij mensen met epilepsie. Er zijn specifieke richtlijnen die je moet volgen om dit te voorkomen.
Deze toegankelijkheidseis heeft een speciale status: geen enkel onderdeel van de website kan hiervan afwijken, ook niet als je een toegankelijk alternatief aanbiedt. Als je van deze eis afwijkt, kan dat gedeelte sommige bezoekers ervan weerhouden de hele website, inclusief de toegankelijke delen, te gebruiken.
Tijdslimiet: geef de gebruiker voldoende tijd om de inhoud te lezen en te gebruiken
Als de tekst of het beeld van een website na een bepaalde periode automatisch verandert, moeten bezoekers deze tijdslimiet kunnen uitschakelen. Het is mogelijk dat sommige bezoekers de tekst of afbeelding niet binnen de gestelde termijn kunnen lezen, bekijken of begrijpen.
Een voorbeeld van zo'n situatie is een diashow of een carrousel waarin afbeeldingen en/of tekst elkaar automatisch afwisselen. Om aan de toegankelijkheidseisen te voldoen, moeten bezoekers zo'n diashow kunnen pauzeren.