Sommige bezoekers worden zo afgeleid door het knipperen, scrollen of bewegen van bepaalde elementen van een webpagina dat ze de informatie op die pagina niet kunnen begrijpen of lezen.

Dit kan gebeuren bij mensen met een laaggeletterdheid of leesproblemen, verstandelijke beperkingen en mensen met een aandachtstekortstoornis (ADD).

Alle animaties en bewegingen die automatisch starten, langer duren dan 5 seconden en tegelijkertijd op de pagina met andere inhoud (bijv. tekst) worden weergegeven, moeten door de bezoeker kunnen worden gepauzeerd, gestopt of verborgen.

Hoe pas je dit toe?

Video's, automatische presentaties, animaties, spelletjes en scrollende mededelingen zijn voorbeelden van elementen die bewegen, scrollen of knipperen. Controleer of de website een of meer van deze elementen bevat en of een of meer van deze kenmerken van toepassing zijn:

 • Het bewegen, knipperen of scrollen start automatisch.
 • Het bewegen, knipperen of scrollen duurt langer dan 5 seconden.
 • Het onderdeel dat beweegt, knippert of scrollt wordt tegelijkertijd met andere inhoud getoond.

We hebben het niet over een animatie die bijvoorbeeld wordt gelanceerd wanneer een pagina wordt geladen, waarbij geen enkele bezoeker een actie kan uitvoeren en waarbij het essentieel is dat de animatie wordt weergegeven. Zonder deze animatie zouden bezoekers kunnen denken dat de webpagina geblokkeerd is of dat er informatie ontbreekt.

Als jouw site een van de hierboven beschreven functies heeft, moet de bezoeker in staat zijn om:

 • Het bewegen, knipperen of scrollen te pauzeren.
 • Via een knop of een link alle onderdelen die bewegen, knipperen of scrollen uit te zetten.
 • Via een knop of een link de pagina opnieuw te laden zonder de onderdelen die bewegen, knipperen of scrollen.

De knop of link moet zo hoog mogelijk in de broncode staan.

Afbeelding van het pauzeren van bewegende onderdelen

Pauzeren en hervatten

Wanneer je kiest voor een oplossing waarbij de beweging, het knipperen of het scrollen van een item kan worden gepauzeerd en opnieuw gestart, zijn er 2 opties:

 1. Ga bij het herstarten verder vanaf het punt waar de bezoeker is gestopt. Dit werkt het beste in situaties waar bezoekers pauzeren om een tekst te lezen en in situaties waar de inhoud niet in real time is en niets te maken heeft met de status van iets.
 2. Schakel bij het herstarten over naar de huidige weergave. Dit werkt het beste voor real-time of statusinformatie. Bijvoorbeeld: een weerradar, een tickertape met de beurskoersen, een verkeerscamera of een aftelklok op een veilingsite.

Voorbeelden

 • Mediaspelers voor video's, audioclips en bewegende beelden moeten een pauzeknop hebben.
 • Bewegende GIF-beelden die langer dan 5 seconden duren, moeten stoppen met bewegen wanneer de bezoeker op een knop drukt, bijvoorbeeld de ontsnappingsknop (ESC).
 • In HTML kan je het <blink> -element niet gebruiken (is het element dat tekst laat knipperen).
 • In CSS kun je geen gebruik maken van tekstversiering: knipperen.

Voor redacteurs

Redacteuren moeten ervoor zorgen dat de inhoud die ze plaatsen niet langer dan 5 seconden beweegt, knippert of scrolt, of dat er opties zijn om die inhoud te pauzeren of uit te schakelen.

Voor ontwikkelaars

Als bepaalde onderdelen aan de gespecificeerde voorwaarden voldoen, moet de ontwikkelaar opties bevatten om de beweging te pauzeren of uit te schakelen, om te knipperen of om te scrollen.