Door een audiobeschrijving toe te voegen aan video's en bewegende beelden, maak je ze toegankelijk voor bezoekers die ze niet kunnen zien.

Een voice-over vertelt belangrijke visuele details die je niet kunt afleiden uit wat er in een video te horen is (bv. een deur die dichtslaat).

De audiobeschrijving zal een aanvulling zijn op wat er te horen is voor een nauwkeurig begrip van de video. Als er alleen bewegende beelden zijn, wordt alles wat je ziet beschreven in de audiobeschrijving.

Hoe pas je dit toe?

Met bewegende beelden (zonder geluid) heb je 2 opties om het beeld toegankelijk te maken voor blinden of slechtzienden.

 1. Je kunt een audiobeschrijving toevoegen waarin een voice-over alles vertelt wat je ziet.
 2. Je kunt een transcriptie maken die door de assistentietechnologie wordt gelezen en deze samen met het bewegende beeld aanbieden.
 

Opmerking

De beschrijving is niet verplicht als:

 • Alle visuele details kunnen worden afgeleid uit het originele geluid van een video (bijvoorbeeld een interview met 2 personen. Interviewer en geïnterviewde stellen zich voor aan het begin van de video en spreken op hun beurt)
 • De omgeving of achtergrond niet verandert

Inhoudelijk

In een video zijn bepaalde scènes alleen te zien maar niet te horen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Van handelingen
 • Een kenmerk van een personage
 • Een verandering van scène
 • Een tekst zichtbaar op het scherm

Deze informatie moet worden toegevoegd door middel van een audiobeschrijving. De audiobeschrijving is dus een aanvulling op wat er al te horen is. De stem van de audiobeschrijving geeft aan wanneer er pauzes zijn in de video.

Voorbeeld: In een reisdocumentaire vertelt een verslaggever over de geschiedenis van een regio terwijl hij door het landschap wandelt. De audiobeschrijving bestaat uit een stem die tijdens de pauzes in het verhaal vertelt wat je ziet.

Afbeelding van een audiobeschrijving

Technisch

Je beschikt over verschillende technieken om een audiobeschrijving toe te voegen:

 1. Ingebakken in de originele audio: In dit geval horen alle bezoekers het originele geluid en de audiobeschrijving. Het kan niet worden uitgeschakeld.
 2. Voeg het toe als een extra audiobestand. : De bezoeker heeft de keuze tussen:
  1. Het normale audiobestand met alleen het originele geluid van de video
  2. Het audiobestand met toegevoegde zelfbeschrijving
 3. Het aparte audiobestand: Wanneer het audiobestand wordt gescheiden van de audiobeschrijving, moet de audiobeschrijving overeenkomen met de pauzes in het originele audiobestand, zodat de twee bestanden elkaar niet overlappen, wat resulteert in onhoorbare kakofonie.
 

Opmerking

Voor bewegende beelden zonder geluid zal een audiobeschrijving altijd een apart audiobestand zijn, omdat er geen origineel geluid is. In dit geval kun je ervoor kiezen om de standaard audiobeschrijving uit te voeren of als optie aan te bieden dat de bezoeker deze kan in- of uitschakelen.

Voor redacteurs

De redacteur moet beoordelen of het nodig is om een audiobeschrijving toe te voegen. Hij kan de audiobeschrijving zelf schrijven of een bedrijf of organisatie inhuren om het voor hem te doen.

Als een bedrijf wordt ingehuurd om de video te produceren, is het een goed idee om deze al in de oorspronkelijke briefing op te nemen.

De schrijver is verantwoordelijk voor een goede briefing en voor het toezicht op de geleverde diensten.

Voor ontwikkelaars

De ontwikkelaar is verantwoordelijk voor het leveren van een toegankelijke videospeler, die het mogelijk maakt om audiobeschrijving toe te voegen via het contentmanagementsysteem.