Zorg ervoor dat geluiden die langer dan 3 seconden duren door de bezoeker kunnen worden uitgeschakeld.

Inderdaad, bezoekers die gebruik maken van schermleessoftware kunnen zich erg ergeren aan een geluid dat automatisch wordt gestart, wat een goed begrip van de leesstem zou kunnen verhinderen. Deze bezoekers kunnen de webpagina dan niet meer correct gebruiken.

Hoe pas je dit toe?

De beste oplossing is om het geluid nooit automatisch te starten. Het is beter dat de bezoeker het zelf activeert.

Als het geluid nog steeds automatisch wordt gestart en meer dan 3 seconden duurt, moet er een manier zijn om het te pauzeren of te stoppen, of om het volume te regelen. In het laatste geval moet dit onafhankelijk zijn van de volumeregeling van de computer, tablet of smartphone van de bezoeker.

Voorbeelden

Geluid alleen spelen op verzoek van de bezoeker

De meest toegankelijke oplossing voor het afspelen van geluid is om de bezoeker zelf het geluid te laten starten. Dat kun je doen door een knop of een link te plaatsen waarmee de bezoeker het geluid kan afspelen.

Let daarbij op de volgende zaken:

  • Geef in de tekst van de knop of link duidelijk aan dat je er een geluid mee kunt afspelen.
  • Als je een knop aanbiedt waarmee het geluid gestart kan worden, bied dan ook een knop om het geluid weer uit te zetten.
  • Je kunt het geluid ook aanbieden als een downloadbaar bestand (zoals een MP3-bestand).

Geluid niet langer dan 3 seconden spelen

Wil je bij het laden van een pagina automatisch een geluid laten horen, maar geen knoppen plaatsen om het te stoppen? Dan kun je ervoor kiezen om het geluid niet langer dan 3 seconden te laten spelen. Je hoeft dan niet aan de hieronder genoemde eisen voor het stoppen van geluid te voldoen.

Een manier bieden om automatisch gestart geluid te stoppen

Als een geluid automatisch start en langer dan 3 seconden duurt, dan moet je een mogelijkheid bieden om dit geluid uit of zacht te zetten, bijvoorbeeld met een knop.

Let daarbij op de volgende zaken:

  • De knop moet zo hoog mogelijk op de pagina staan, ook in de broncode. Op die manier kunnen bezoekers de knop zo snel mogelijk vinden en gebruiken.
  • De knop moet met het toetsenbord te bereiken en bedienen zijn.
  • Op de knop moet een duidelijk label staan dat met de knop het geluid uitgezet kan worden.
  • Als je de bezoeker de mogelijkheid biedt om het volume van het geluid lager te zetten, dan moet dit wel los staan van de volumeregeling van het systeem dat de bezoekers gebruikt. Met andere woorden: de bezoeker moet alléén het volume van het geluid lager kunnen zetten, afzonderlijk van het volume van zijn computer, tablet of smartphone.

Voor redacteurs en ontwikkelaars

Zowel de bouwer als de redacteur moeten ervoor zorgen dat geluid niet automatisch langer dan 3 seconden speelt, tenzij er mogelijkheden zijn om het geluid uit te zetten.