Om een multimediabestand toegankelijk te maken voor visueel en/of auditief gehandicapten, bied je (indien nodig) een transcriptie aan van beeld-, geluids- en videomateriaal. Een transcript is een geschreven tekst die alles bevat wat in het beeld-, geluids- of videomateriaal te zien, te horen en/of te doen is. Je kunt het vergelijken met een filmscript waarin situaties, acties en gezichtsuitdrukkingen worden beschreven naast de gesproken tekst.
Transcriptie zorgt ook voor een betere zichtbaarheid in de resultaten van zoekmachines.
Hoe pas je dit toe?
Voor beeld-, geluids- en videomateriaal dat niet live is, is een transcript nodig:
- Voor bestanden die alleen uit geluid bestaan (geen beeld) maak je altijd een transcript. In het transcript schrijf je alles op dat in het geluidsfragment te horen is: niet alleen de gesproken tekst, maar ook eventuele andere geluiden.
- Voor bewegend beeld (geen geluid) kun je kiezen welk alternatief je wilt bieden: een audiobeschrijving of een transcript.
- Voor filmpjes (beeld en geluid) is een transcript niet verplicht, tenzij er in het filmpje interactieve elementen zitten. Kunnen je in het filmpje bijvoorbeeld op een knop drukken, dan neem je in het transcript een link op naar de pagina waar je die actie kunt uitvoeren
Deze eis is niet van toepassing op live beeld-, geluids- en live videomateriaal.
Het transcript plaatsen bij het multimediabestand
Het transcript kun je het beste op een aparte pagina plaatsen. Direct voor of na het multimediabestand plaats je een link naar deze pagina. In het script zelf plaats je een link terug naar de pagina met het multimediabestand. Als het mogelijk is, verwijs dan naar een specifiek gedeelte van de pagina, daar waar het multimediabestand staat.
Voorbeeld
Dit is een voorbeeld van de pagina waarop het multimediabestand staat. Direct onder de code van het multimediabestand staat een link naar het transcript.
<h2>
21 juli-toespraak van Koning Filip (2019)
</h2>
[Hier staat de code van de mediaspeler met het multimediabestand. Dat kan bijvoorbeeld een ingebedde YouTube-video zijn.]
<p>
<a href="transcript-21-juli-toespraak-2019.html">Volledig transcript van de 21 juli-toespraak van Koning Filip (2019)</a>
</p>
Dit is de pagina met het transcript:
<h1>Transcript 21 juli-toespraak van Koning Filip (2019)</h1>
<p>Beeld: Koninklijk paleis met wapperende Belgische vlag.</p>
<p>Geluid: Instrumentale versie van het Belgische volkslied.</p>
<p>Beeld: Koning Filip geflankeerd door Belgische en Europese vlag.</p>
<p>Dames en heren, over de economie en de arbeidsmarkt waait vandaag een wind van optimisme.</p>
<p>(…)</p>
<p>
<a href="../">Terug naar het filmpje van de 21 juli-toespraak van Koning Filip (2019)</a>
</p>
Voor redacteurs
De redacteur die een multimediabestand plaatst, is verantwoordelijk voor de toegankelijkheid ervan. Het maken van een transcript is een van de middelen die je hiervoor kunt gebruiken. In het overzicht van eisen voor audio en video kun je lezen welke alternatieven je moet en kunt gebruiken.