Het internet is een netwerk van aan elkaar gekoppelde informatie. Navigatie is een essentieel aspect van elke website. Door het toegankelijk te maken, open je de deur naar alle andere informatie die je te bieden hebt.

Gebruik duidelijke links

Niemand klikt graag op een link zonder te weten waar die naartoe leidt. Zorg daarom voor linkteksten die de bezoeker duidelijk vertellen naar welke pagina hij wordt doorverwezen, zonder dat hij de omringende tekst hoeft te lezen om erachter te komen. Dit komt omdat sommige bezoekers gebruik maken van ondersteunende technologie die links kan lezen, ongeacht de tekst waarin ze zich bevinden. Een linktekst zoals 'klik hier' is daarom onduidelijk. Het is beter om te kiezen voor een tekst als 'leer meer over toegankelijkheid' die veel nuttiger is voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines: beide gebruiken de linktekst om beter te begrijpen naar welke pagina de link verwijst.

Zorg ervoor dat je meerdere toegang hebt tot de pagina's van een website

Elke pagina van een website moet op verschillende manieren opvraagbaar zijn, omdat niet alle bezoekers op dezelfde manier navigeren. Sommigen gebruiken het navigatiemenu, anderen gebruiken liever de zoekmachine...

Wees consequent

De meeste websites hebben altijd herhalende navigatie-elementen, zoals het hoofdmenu. Zorg ervoor dat de volgorde van de menu-items op elke pagina hetzelfde is. Bezoekers die niet de hele pagina kunnen zien, weten waar ze zich bevinden.

Afbeeldingen en links

Soms kan een afbeelding tegelijkertijd een link zijn. Ook hier moet een duidelijke linktekst worden voorzien, zodat bezoekers die de afbeelding niet kunnen zien, toch weten waar de link naartoe leidt. Als de link alleen uit een afbeelding bestaat, wordt de alt-tekst als linktekst gebruikt. Dezelfde regels gelden als voor 'normale' linkteksten.

Wanneer je zowel een afbeelding als een tekst gebruikt om een link te maken, combineer dan beide in één link. Dezelfde link die twee keer achter elkaar verschijnt, kan voor sommige bezoekers verwarrend zijn.

Links om delen van de pagina over te slaan

Bezoekers die gebruik maken van tekst-naar-spraaksoftware of die met het toetsenbord navigeren, kunnen niet zomaar ergens op klikken om een pagina te verplaatsen. Ze moeten in een vaste volgorde door de inhoud navigeren. Geef ze de mogelijkheid om blokken pagina's over te slaan, zoals het navigatiemenu, met behulp van "links overslaan".