Zorg ervoor dat (externe) links niet standaard in een nieuw venster of tabblad worden geopend. Omleiding naar een nieuw scherm is niet gebruiksvriendelijk, zelfs verwarrend voor sommige bezoekers, vooral voor mensen met een visuele beperking. Laat de bezoeker kiezen om de link te openen op hetzelfde scherm of in een nieuw scherm.

De link kan alleen in een nieuw venster worden geopend als het openen ervan in hetzelfde venster problemen veroorzaakt.

Hoe pas je dit toe?

Het is sterk aanbevolen om de links te openen in hetzelfde venster. Soms is het echter nodig om ze in een ander venster te laten openen:

  • Als het openen van de link in hetzelfde venster een proces zou onderbreken, zoals het invullen van een formulier. Het gaat in dit geval meestal om links met bijvoorbeeld een helptekst.
  • Als een bezoeker is ingelogd in een afgeschermd gedeelte van de website en het openen van de link in hetzelfde venster ervoor zou zorgen dat hij uitgelogd wordt.

Als je er toch voor kiest om een link te laten openen in een nieuw venster, geef dit dan vooraf aan, bijvoorbeeld door deze tussen haakjes aan te geven in de link zelf ("opent in een nieuw venster") of in een tekst die eraan voorafgaat. Bezoekers met een handicap worden dus gewaarschuwd voordat ze op de link klikken.

Voorbeeld

Om links te openen in een nieuw venster, voeg je meestal code toe aan de link. Dat gebeurt ook als je in het content management systeem (CMS) aanvinkt dat een link moet openen in een nieuw venster.

Met de volgende code geeft je aan dat een link een nieuw venster moet openen:

<a href="link.html" target="_blank">Linktekst</a>

In HTML 5 zorgt het gebruik van een target-attribuut voor een validatiefout, maar dat heeft geen negatieve invloed op de toegankelijkheid van je website. Ook met JavaScript kan je ervoor zorgen dat links in een nieuw venster geopend worden.

Voor redacteurs

De redacteur moet bij het invoegen van links niet aangeven dat deze in een nieuw venster moeten openen.

Voor ontwikkelaars

De bouwer is verantwoordelijk voor de mogelijkheden in het CMS. Hij moet er in ieder geval voor zorgen dat links niet standaard in een nieuw venster worden geopend, of hij kan deze functionaliteit uitschakelen.