Zorg er altijd voor dat je een bijschrift, uitleg of samenvatting toevoegt om het onderwerp van een schilderij en de opbouw ervan te beschrijven.

Hierdoor kunnen mensen met een visuele beperking de inhoud begrijpen via tekst-naar-spraaksoftware en de informatie toegankelijk maken.

Hoe pas je dit toe?

Met het <caption> element van HTML kun je een tabel een eigen kop geven. Daarnaast kun je een uitleg geven over hoe de tabel in elkaar zit, als het gaat om een ingewikkelde tabel. Voorheen werd hiervoor vaak het summary-attribuut van het <table> element in HTML gebruikt. Tegenwoordig wordt dit niet meer aangeraden omdat alleen gebruikers van hulptechnologie toegang hebben tot de informatie in dit attribuut en het bovendien in de nieuwe versie van HTML (HTML5) niet meer ondersteund wordt. Je kunt de uitleg wel op andere manieren toevoegen.

Voorbeelden

Een bijschrift toevoegen

Het bijschrift of de kop van de tabel, geef je aan met het <caption> element van HTML. Het komt direct na het <table> element.

<table>
<caption>Maandelijkse uitgaven in 2019</caption>
…
</table>

Een uitleg toevoegen bij een complexe tabel?

Wil je toelichten hoe een complexe tabel in elkaar zit? Vraag je dan eerst af of de tabel niet te complex is. Als een tabel zo ingewikkeld is dat een uitleg van de structuur nodig is, dan kan de tabel misschien beter vereenvoudigd worden.

Wil je toch een uitleg toevoegen, dan kan dat onder andere op de volgende manieren.

Voor ontwikkelaars

Binnen <caption> element

Een uitleg plaatsen binnen het <caption> element van de tabel. In onderstaand voorbeeld staat de uitleg in een <span> element. Dit is niet verplicht maar kan handig zijn om de uitleg een ander vormgeving te geven.

<table>
<caption>Maandelijkse uitgaven in 2015 <br>
<span>In de eerste kolom staat de maand, de overige kolommen bevatten de uitgaven uitgesplitst per categorie.</caption>
…
</table>

Voor redacteurs

De redacteur moet zorgen dat tabellen een duidelijke kop hebben en eventueel een extra uitleg van de structuur, als deze erg complex is.