Webpagina’s moeten zo worden opgebouwd dat bezoekers de tekst tweemaal zo groot kunnen maken zonder dat delen van de tekst onzichtbaar worden of niet meer goed leesbaar zijn. De functie om te vergroten hoeft niet noodzakelijk door de bouwer te worden gemaakt: deze zit standaard in de meeste browsers. De bouwer moet er wel voor zorgen dat de pagina bruikbaar blijft bij het vergroten van de tekst.

Hoe pas je dit toe?

Voor de meest gangbare browsers hoef je als bouwer niets te doen om aan deze eis te voldoen. Moderne browsers bevatten functies om alleen de tekst te vergroten of om de hele pagina te zoomen. Wat je als bouwer wel moet doen is testen of alles op de pagina nog zichtbaar en bruikbaar is als de tekst 200% groter is gemaakt. Het is aan te raden om dit te testen in verschillende browsers en op verschillende apparaten. Tekst mag dus niet worden afgesneden en onderdelen mogen niet gaan overlappen, als dit ervoor zorgt dat delen niet meer leesbaar of bruikbaar zijn.

Voorbeelden

De volgende tips helpen om een website te bouwen die goed geschaald kan worden:

  • Gebruik in het CSS-bestand relatieve eenheden voor de afmetingen van de onderdelen op de pagina, met name voor de vakken die tekst bevatten. Relatieve eenheden zijn bijvoorbeeld em’s, percentages en ‘benoemde lettergroottes’ zoals small, larger, xx-large.
  • Bied de mogelijkheid aan om de lettergrootte groter en kleiner te maken, bijvoorbeeld met knoppen of links. Met deze knoppen of links moet de tekst dan minstens 2 keer zo groot gemaakt kunnen worden. Zorg dat de tekst ook weer terug kan worden gezet naar de standaard grootte.
  • Een flexibele lay-out (‘liquid layout’) kan bijdragen aan het voldoen aan deze eis. Bij een flexibele lay-out ontstaan er geen horizontale scrollbars als de tekst wordt vergroot.
 

Hoe draagt dit bij aan een betere website?

Bezoekers die slechtziend zijn hebben er baat bij als zij de tekst op een website eenvoudig kunnen vergroten, zonder dat er iets van het scherm afvalt of niet meer leesbaar is.

Voor redacteurs

De bouwer is verantwoordelijk voor het voldoen aan deze toegankelijkheidseis. Hij moet daarom in verschillende browsers en op verschillende apparaten testen of het vergroten van de tekst tot 200% zonder problemen gaat. De manier waarop de website is opgebouwd mag dit niet in de weg staan.