Zorg dat de titel, de kop en de tussenkoppen samen een goed beeld geven van de inhoud van de pagina. Om dat te bereiken moeten koppen beschrijvend zijn: ze moeten een beeld geven van het onderwerp of het doel van de tekst die eronder staat.

Hierdoor weten bezoekers met een handicap wat ze kunnen verwachten in de volgende paragraaf en hebben ze snel toegang tot de informatie die ze nodig hebben.

Hoe pas je dit toe?

Plaats de titel van de pagina of het PDF-bestand en alle koppen achter elkaar. Geven ze u een goed beeld van de inhoud en de organisatie van de pagina of het PDF-bestand? Zie ook de handleiding voor het schrijven van beschrijvende paginatitels.

Voorbeeld

De volgende structuur geeft de bezoeker weinig aanknopingspunten:

 1. Informatie (paginatitel)
  1. Jouw drijvende kracht
  2. Een abc’tje
  3. Ook voor jou
  4. Snel op weg?

Als je niet weet dat deze pagina over elektrische fietsen gaat, is het lastig om te ontdekken wat het onderwerp van de tekst is, zonder de tekst te lezen. De titel ‘Informatie’ is erg algemeen en de koppen geven weinig informatie over het onderwerp of doel van de onderliggende tekst. Als de volgende paginatitel en koppen waren gebruikt, was het voor bezoekers met hulptechnologie eenvoudiger geweest om te begrijpen waar de pagina over gaat:

 1. Elektrische fietsen (paginatitel)
  1. Wat is een elektrische fiets?
  2. Veelgebruikte termen
  3. Doelgroepen
  4. Nu bestellen

Voor redacteurs

De redacteur is verantwoordelijk voor het schrijven van goede koppen die het onderwerp of het doel van de onderliggende tekst beschrijven.