Alle openbare websites en mobiele applicaties moeten toegankelijk zijn sinds 23 september 2020 volgens de Europese richtlijn 2016/2102.

Websites kunnen soms vol zitten met ontoegankelijke elementen, zoals te kleine tekst, ongeschikte typografie, gebrek aan contrast, een lawaaiige omgeving die het moeilijk maakt om de inhoud van een video te begrijpen of een officieel online formulier in te vullen met tijdsdruk, wat niet gemakkelijk is voor iedereen.

Het ondertitelen van een video en het kiezen van duidelijke contrasten voor betere zichtbaarheid zijn enkele voorbeelden van essentiële aanpassingen om jouw site volledig toegankelijk te maken voor iedereen.

In deze context stelt de federale overheid, in samenwerking met de regio's en gemeenschappen, een toolkit ter beschikking om elke overheidsinstantie te helpen hun websites en mobiele applicaties toegankelijk te maken. Op deze site vind je de nodige elementen die je zullen begeleiden bij deze aanpak om jouw site gebruiksvriendelijk, duidelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen.

Projectleiders of productverantwoordelijken, ontwikkelaars, schrijvers, grafisch ontwerpers en managers/besluitvormers vinden hier alle informatie die voor hen relevant is.

Je kunt ook de toegankelijkheid van jouw site testen door de te verbeteren elementen aan te wijzen en een toegankelijkheidsverklaring te genereren.