De Europese Commissie heeft via een uitvoeringsbesluit een model-toegankelijkheidsverklaring voorgesteld waarin opgelegd wordt dat bepaalde informatie aanwezig moet zijn in de verklaring.
Om overheidsdiensten te helpen om hun toegankelijkheidsverklaring op te stellen conform aan de Europese webtoegankelijkheids-richtlijn heeft BOSA een digitale assistent ontwikkeld die hen stap voor stap begeleid doorheen alle elementen die noodzakelijk zijn.
Voordat je jouw aangifte kunt invullen, moet je een aantal zaken bij je hebben die je helpen om tijd te besparen:
- Het verslag van de toegankelijkheidsaudit van de site waarvoor je de verklaring wilt afleggen.
- De contactgegevens van de afdeling die verantwoordelijk is voor de toegankelijkheid van jouw site
- Informatie over mogelijke toekomstige wijzigingen van jouw site
- De alternatieven die je site biedt om elke burger toegang te geven tot alle informatie op jouw site die nog niet voldoet aan de WCAG 2.1-criteria.
De hulp van de afdeling die verantwoordelijk is voor de meer technische aspecten van jouw site kan interessant zijn, maar is niet verplicht.
Aan het einde van deze invulassistent worden de ingevoerde gegevens verwerkt in een herbruikbare HTML-pagina die in de meeste gevallen eenvoudigweg kan worden gekopieerd naar het contentmanagementsysteem van de site waarop deze van toepassing is.
De volgende keer dat je wijzigingen aanbrengt in jouw site of applicatie, bespaar je tijd en zichtbaarheid door jouw leveranciers te verplichten direct rekening te houden met de toegankelijkheidscriteria!