Dit is niet alleen belangrijk voor het hebben van een conforme of niet-conforme website of applicatie; het is even belangrijk om aandacht te besteden aan documenten en andere inhoud op jouw websites en mobiele applicaties. In deze context is het essentieel om te onthouden dat sommige inhoud en documenten niet onderworpen zijn aan de regels vastgesteld in de Europese Richtlijn 2016/2102 over digitale toegankelijkheid.

Hieronder hebben we een lijst van deze vrijstellingen verzameld, met details om je te helpen begrijpen onder welke omstandigheden ze van toepassing zijn.

Welke zijn deze vrijstellingen en hoe moeten ze geïnterpreteerd worden?

Kantoorbestandsformaten gepubliceerd vóór 23 september 2018

Documenten zoals Word-, Excel- of PowerPoint-bestanden, PDF's gepubliceerd vóór 23 september 2018 zijn niet verplicht om te voldoen aan toegankelijkheidsnormen. Echter, als deze documenten essentieel zijn voor lopende administratieve processen, moeten ze toegankelijk worden gemaakt.

Voorbeeld: een PDF-formulier voor subsidieaanvragen gepubliceerd in 2017 op de website van een administratie kan in zijn oorspronkelijke formaat blijven, tenzij het nog steeds actief wordt gebruikt voor administratieve procedures.

Live tijdgebonden media

Een live tijdgebonden medium is een audio of video die live wordt uitgezonden.

Voorbeeld: een gemeenteraadsvergadering die live wordt uitgezonden. Deze live-uitzending valt niet onder de Europese richtlijn omdat deze in realtime plaatsvindt.

Echter, als de video van de gemeenteraadsvergadering later op de website van de gemeente wordt gepubliceerd, zal deze onderworpen zijn aan de regels van digitale toegankelijkheid.

Vooraf opgenomen tijdgebonden media gepubliceerd vóór 22 september 2020

Een tijdgebonden medium is een audio of video (die live kan zijn geweest) die beschikbaar is op jouw website of mobiele applicatie.

Online kaarten en cartografische diensten

Kaarten en online cartografische diensten, zolang de essentiële informatie wordt verstrekt in een toegankelijke digitale vorm voor kaarten bedoeld voor navigatie.

Voorbeeld: een interactieve kaart van het openbaar vervoer op de website van de stad kan blijven zoals het is, zolang de dienstregelingen en informatie van de haltes ook beschikbaar zijn in tekstvorm.

Inhoud van derden

Inhoud gecreëerd door derden, die niet gefinancierd of gecontroleerd wordt door de publieke entiteit, valt niet onder deze norm.

Voorbeeld: reacties op een blog gehost door een openbare bibliotheek, geschreven door externe gebruikers, hoeven niet toegankelijk te worden gemaakt.

Erfgoedcollectiestukken

Digitale reproducties van erfgoedcollectiestukken kunnen worden vrijgesteld als de toegankelijkheidseisen in conflict zijn met de conservering of authenticiteit van het object, of als er geen geautomatiseerde en kosteneffectieve oplossing is voor de transcriptie van een manuscript in een toegankelijk formaat.

Voorbeeld: een oud manuscript gedigitaliseerd op de website van een museum kan worden gepresenteerd zonder toegankelijke aanpassingen, als deze aanpassingen de authenticiteit van de reproductie aantasten.

Als je geen software hebt om een oud document over te zetten naar een Word-bestand, hoeft dit document niet te voldoen aan de toegankelijkheidseisen.

Inhoud van extranetten en intranetten gepubliceerd vóór 23 september 2019

Intranet- en extranetsites (toegankelijk voor een kleine, beperkte groep mensen en niet voor het grote publiek) gepubliceerd vóór 23 september 2019 zijn vrijgesteld tot ze een grondige herziening ondergaan.

Inhoud van websites en mobiele applicaties die worden beschouwd als archieven

Inhoud van websites en mobiele applicaties die worden beschouwd als archieven, dat wil zeggen dat ze alleen inhoud bevatten die niet nodig is voor de behoeften van actieve administratieve processen, noch bijgewerkt of gewijzigd na 23 september 2019, valt niet onder de Europese Richtlijn.