In het huidige digitale tijdperk is de toegankelijkheid van video's een absolute noodzaak geworden, niet alleen om te voldoen aan toegankelijkheidsnormen, maar ook om hun bereik en effectiviteit te maximaliseren.

Ondertitels spelen een cruciale rol in dit proces en bieden een scala aan voordelen. Ze zijn essentieel voor slechthorenden, maar ook in lawaaierige omgevingen of omgevingen waar stilte vereist is. Ondertitels zorgen ervoor dat de boodschap van de video effectief wordt overgebracht.

Ze zijn ook een waardevol hulpmiddel voor het leren van vreemde talen, omdat ze het begrip en het leren vergemakkelijken.

Op het gebied van online zoekmachineoptimalisatie dragen ondertitels bij aan een betere indexering door zoekmachines, waardoor de zichtbaarheid van de video wordt vergroot.

Een toegankelijke video heeft verschillende kenmerken:

  1. Het bevat ondertitels die niet zijn ingebed om gebruikers in staat te stellen de kleur en grootte van de tekens te wijzigen.
    Op YouTube kunt u de ingebouwde ondertitels als basis gebruiken. Bewerk vervolgens de tekst met de ondertitels, corrigeer grammatica en spelling.
  2. Zorg ervoor dat de ondertitels niet woord voor woord verschijnen, maar in de vorm van zinnen, zoals in films en op televisie.
  3. De ondertitels moeten een groot contrast hebben (bijvoorbeeld witte tekst op een zwarte achtergrond).
  4. De ondertitels moeten gesynchroniseerd zijn en overeenkomen met de video-inhoud.
  5. Voeg een audiobeschrijving toe die nauwkeurig beschrijft wat er in beeld komt, op een niet-tekstuele manier. Deze voice-over zorgt voor een goed begrip van alle informatie die door de film of video wordt overgedragen.
  6. Als extra biedt een transcriptie dove en slechtziende mensen een tekst die de informatie die door de video of film wordt overgedragen nauwkeurig weerspiegelt en die kan worden gelezen en getranscribeerd door een braillelezer.
  7. Video's mogen niet automatisch starten bij het laden van de pagina.
  8. De video mag geen inhoud bevatten die knippert om epileptische aanvallen bij mensen met deze aandoening te voorkomen.

De toegankelijkheid van video's gaat niet alleen over het voldoen aan normen, maar over een inzet voor een meer inclusieve communicatie.

Voor meer informatie, zie de artikelen over de toegankelijkheid van video's en audiobestanden: https://accessibility.belgium.be/nl/artikels/audio-en-video